Ko nevalgyti, kai yra padidėjęs cholesterolio kiekis
Cholesterolis – tai kraujyje esanti riebalinė medžiaga, labai svarbi ląstelių statybai ir tam tikrų hormonų gamybai. Tačiau didelis cholesterolio kiekis gali padidinti širdies ligų ir kitų sveikatos problemų riziką. Nors vaistai ir gyvenimo būdo pokyčiai gali padėti suvaldyti padidėjusį cholesterolio kiekį, vienas svarbiausių gydymo aspektų yra mityba. Šiame straipsnyje nagrinėsime, ko negalima valgyti kai didelis cholesterolis, ir kaip mitybos pasirinkimas gali paveikti jūsų bendrą sveikatą.
Didelio cholesterolio kiekio supratimas
Didelis cholesterolio kiekis, dar vadinamas hipercholesterolemija, atsiranda, kai kraujyje yra per didelis cholesterolio kiekis. Dėl to arterijose gali kauptis apnašos, jos susiaurėja ir padidėja širdies priepuolio ir insulto rizika. Yra du pagrindiniai cholesterolio tipai: mažo tankio lipoproteinai (MTL) ir didelio tankio lipoproteinai (DTL). MTL cholesterolis dažnai vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, nes gali prisidėti prie apnašų kaupimosi, o DTL cholesterolis laikomas „geruoju“ cholesteroliu, nes padeda pašalinti MTL iš kraujotakos.
Ko negalima valgyti kai didelis cholesterolis
Sotieji ir transriebalai
Maisto produktai, kuriuose yra daug sočiųjų ir transriebalų, gali padidinti MTL cholesterolio kiekį. Šių riebalų dažnai randama raudonoje mėsoje, svieste, sūryje ir perdirbtuose maisto produktuose. Svarbu riboti šių maisto produktų vartojimą ir, jei įmanoma, rinktis sveikesnes alternatyvas.
Perdirbta mėsa
Perdirbtoje mėsoje, pavyzdžiui, šoninėje, dešrelėse ir delikatesuose, yra daug sočiųjų riebalų ir natrio, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką. Vietoj jų rinkitės liesus baltymus, pavyzdžiui, vištieną, žuvį ir pupeles.
Viso riebumo pieno produktai
Viso riebumo pieno produktuose, pavyzdžiui, nenugriebto pieno, sūryje ir leduose, gausu sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti MTL cholesterolio kiekį. Kad sumažintumėte sočiųjų riebalų kiekį, rinkitės neriebius arba neriebius pieno produktus.
Greitas maistas ir kepti patiekalai
Greitajame maiste ir keptuose patiekaluose dažnai būna daug nesveikų riebalų, kalorijų ir natrio. Šis maistas gali prisidėti prie svorio augimo ir cholesterolio kiekio didėjimo. Užuot vakarieniavę greitojo maisto restoranuose, pabandykite gaminti maistą namuose, naudodami šviežius ir sveikus ingredientus.
Kepiniai ir pyragaičiai
Tokie kepiniai kaip tortai, sausainiai ir pyragaičiai paprastai gaminami su nesveikais riebalais ir rafinuotu cukrumi, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką. Ribokite šių skanėstų vartojimą ir rinkitės sveikesnius užkandžius, pavyzdžiui, vaisius, riešutus ir jogurtą.
Taip pat skaitykite: „Patarimai, kaip sumažinti cholesterolį kraujyje be vaistų“.
Ryšys tarp mitybos ir cholesterolio kiekio
Jūsų mityba turi didelę reikšmę cholesterolio kiekiui nustatyti. Protingai rinkdamiesi maistą galite sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir pagerinti bendrą širdies sveikatą. Širdžiai sveika mityba turėtų būti tokia, kad joje būtų daug vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir liesų baltymų, o sočiųjų ir transriebalų, cholesterolio ir natrio kiekis būtų ribojamas.
Širdžiai palankios mitybos svarba
Širdžiai palankios mitybos laikymasis yra labai svarbus norint kontroliuoti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažinti širdies ligų riziką. Subalansuota mityba ne tik mažina MTL cholesterolio kiekį, bet ir padeda kontroliuoti kraujospūdį, palaikyti sveiką svorį ir pagerinti bendrą savijautą.
Patarimai, kaip sumažinti cholesterolio kiekį per mitybą
Aukščiau aptarėme, ko negalima valgyti kai didelis cholesterolis, o dabar aptarkime, ką rekomenduojama įtraukti į savo mitybą.
Augalinės kilmės maisto produktų įtraukimas
Vaisiuose, daržovėse, ankštinėse daržovėse ir neskaldytuose grūduose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, o sočiųjų riebalų juose nedaug. Jei į savo mitybą įtrauksite daugiau augalinės kilmės maisto produktų, sumažinsite MTL cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką.
Rinkitės liesus baltymus
Vietoj raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos rinkitės liesus baltymus, pavyzdžiui, paukštieną, žuvį, tofu ir ankštines daržoves. Šiuose baltymų šaltiniuose yra mažiau sočiųjų riebalų ir jie gali padėti palaikyti širdies sveikatą.
Sveiki riebalai
Sočiuosius ir transriebalus pakeiskite sveikesniais riebalais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, avokadais, riešutais ir sėklomis. Šiuose riebaluose gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurie gali padėti pagerinti cholesterolio kiekį ir sumažinti širdies ligų riziką.
Pluoštinių skaidulų vartojimo didinimas
Skaidulos padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį, nes virškinimo sistemoje susijungia su cholesteroliu ir pašalina jį iš organizmo. Stenkitės į savo mitybą įtraukti daug skaidulų turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir ankštinių augalų.
Kiti gyvenimo būdo pokyčiai cholesterolio kiekiui mažinti
Be mitybos pakeitimų, yra keletas kitų gyvenimo būdo pokyčių, kuriuos galite atlikti, kad sumažintumėte cholesterolio kiekį ir pagerintumėte širdies sveikatą. Tai reguliari fizinė veikla, metimas rūkyti, alkoholio vartojimo ribojimas ir streso valdymas.
Norint išsaugoti širdies sveikatą ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, labai svarbu kontroliuoti padidėjusį cholesterolio kiekį. Protingai rinkdamiesi maistą, diegdami širdžiai sveikus įpročius ir laikydamiesi subalansuoto gyvenimo būdo, galite sumažinti cholesterolio kiekį ir pagerinti bendrą savijautą.
[…] Ko nevalgyti, kai yra padidėjęs cholesterolio kiekis […]