Politika

Balsavimas nuo 16 metų: Pasiūlymas ir diskusija dėl balsavimo vietos rinkimuose Lietuvos Respublikos Seime

Rugsėjo 11 d., trečiadienį, 9 val. Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai) vyks Seimo Bendradarbiavimo su Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) grupės posėdis. Pagrindinė posėdžio tema – balsavimas nuo 16 metų amžiaus savivaldos rinkimuose.

Pagrindinis tikslas: Balsavimas nuo 16 metų amžiaus

Sesijos metu jaunimo atstovų delegacija susitiks su politikais, kad išnagrinėtų galimybę leisti 16 metų ir vyresniems piliečiams dalyvauti vietos tarybų ir merų rinkimuose. Tikslas – kuo anksčiau įtraukti jaunąją kartą į demokratinius procesus.

Parama pokyčiams: Andriaus Bagdono argumentas

Seimo Bendradarbiavimo su LiJOT grupės pirmininkas Andrius Bagdonas mano, kad neseniai pakeitus Konstituciją, pagal kurią kandidatuoti į Seimo narius gali 21 metų ir vyresni piliečiai, atėjo laikas atkreipti dėmesį į balsavimo teisės suteikimą šešiolikmečiams savivaldos rinkimuose.

„Pagal tyrimus, vyresni paaugliai yra politiškai aktyvesni už vos pilnametystės sulaukusius piliečius. Todėl turėtume juos kuo labiau skatinti įsitraukti į demokratinius procesus“, – pabrėžia A. Bagdonas.

Be to, A. Bagdonas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Seime nėra nė vieno politiko iki 30 metų. Todėl didelė visuomenės dalis lieka neatstovaujama.

Jaunimo perspektyvos: Umberto Masi apie įsitraukimo svarbą

LiJOT prezidentas Umberto Masi pabrėžia, kad valstybė privalo užtikrinti, jog piliečiai kuo aktyviau dalyvautų rinkimuose. Jis teigia, kad savivaldybių valdžios institucijos, būdamos arčiausiai kasdienio žmonių gyvenimo, atlieka lemiamą vaidmenį sprendžiant vietos problemas.

„Savivaldybės yra arčiausiai kiekvieno žmogaus ir gali prisidėti spręsdamos jų kasdienybės iššūkius. Balsavimas nuo 16 metų savivaldybių rinkimuose leistų jauniems žmonėms kuo anksčiau susipažinti su rinkimais ir aktyviau dalyvauti savo gimtinėse. Privalome leisti jauniems žmonėms nuo 16 metų būti ne tik savo bendruomenių dalimi, bet ir savo aplinkos kūrėjais“, – sako jis.

Įvertinkite skaitomą turinį
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Seniausi
Naujausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Back to top button